Training: Hoe herken ik dementie en hoe ga ik er mee om?

Deze training is ontwikkeld in samenwerking met de Dementie consulenten van Oisterwijk. Het is bedoeld voor mensen die er sowieso meer van willen weten maar vooral ook voor onze ondernemers in het dorp. Als winkelier, bankier, notaris kun je allemaal te maken krijgen met cliënten met de ziekte dementie. Soms kan er dan verwarring, onduidelijkheid of zelfs agressie ontstaan, op het moment dat mensen bv hun pincode niet meer weten, niet weten hoeveel glaasjes bier ze ophebben, of ‘vergeten’ af te rekenen in een supermarkt omdat ze ‘per ongeluk’ iets in de tas hebben gestopt en dat 10 meter verder niet meer weten.

Hoe verwarrend kan het zijn tijdens een etentje als er soep wordt geserveerd en er 6 stuks bestek naast het bord ligt. Of bij een simpel kopje koffie ook koekjes, glaasjes water, borreltjes met slagroom, zakjes melk en suiker enz. op het dienblaadje staan of liggen.

Om te herkennen dat iemand dementie heeft, is het vooral een eerste vereiste er meer van af te weten en te kunnen realiseren dat het deze ziekte kan zijn i.p.v. meteen een oordeel te vellen van ‘het is een dief’ of ‘doe niet zo stom’.

De cursus is al een keer gegeven aan personeel van Willeke d’n Draaier, Rabobank en Tiliander. Het thema riep ook meerdere vragen en mooie discussies op waar de consulenten de nieuwe cursus weer op aangepast en mee uitgebreid hebben.

Wilt u deze training volgen?

Als u lid wordt van de Dementie Coöperatie krijgt u deze training gratis aangeboden. Bent u geen lid? U kunt de cursus inkopen door contact op te nemen met de Coöperatie die dan voor u bemiddeld of rechtstreeks met Rianne Pijnenburg, dementie consulente voor de gemeente Oisterwijk.